woensdag 13 februari 2013

Het recept dat 180 euro waard is...


Vorig jaar waren we in Londen voor een bezoek aan de Nederlandse school. Vanwege de voorbereidingen op Olympische Spelen was er het enorm druk. Zo liepen we uren te dwalen op zoek naar een restaurant dat níét vol zat. Maar eindelijk hadden we er een gevonden. Indiaas. En aan de menukaart te zien niet ál te prijzig. Wat we niet wisten was dat een glas Kingfisher bier een van de goedkopere dranken was en 8 pond kostte en dat er ook geld werd gevraagd voor het aanschuiven van de stoel en het draperen van een servet op schoot. Uiteindelijk verlieten we het restaurant 140 pond lichter. Later ontdekten we dat het een restaurant van een beroemde kok was: Anirudh Arora. 
Maar was het eten de moeite waard? Absoluut. Het was heerlijk. Het was ook een leuk restaurant en we zagen overal blije gezichten. Maar het is die 180 euro alleen al waard omdat ik één gerecht heb weten te ‘hacken’ en nu zelf maak bij feestelijke gelegenheden. Het is gru-we-lijk lekker. En jullie krijgen het nu gratis!

Zo ziet het er uit:




Dit heb je nodig voor vier personen:

Voor de linzenballetjes:

  • Twee koppen linzen
  • 2,5 centimer verse gember, in stukjes
  • Een rode ui, fijngesneden 
  • Twee theelepels komijnpoeder
  • Een lepeltje bouillonpoeder
  • Een lepeltje kardamompoeder (niet essentieel)
  • En als je het pittig wilt hebben een half vers rood pepertje zonder de zaadjes

Drie papadums en wat milde olie (raapzaad of arachide)

Voor de yoghurtsaus:

  • 300 milliliter dikke yoghurt
  • Een paar takjes verse muntbladeren
  • Een chutney, bijvoorbeeld mango
  • Eventueel wat honing, de saus mag lichtzoet zijn

En verder:

  • Twee derde van een blikje kikkererwten, verwarmd
  • Zaadjes van een halve granaatappel
  • Blaadjes van een half bosje koriander
  • Een lepeltje garam masala (niet essentieel)

En zo ga je te werk:

Kook de linzen in een net iets meer dan dubbele hoeveelheid water. Doe er bouillonpoeder bij als de linzen bijna gaar zijn (als je dat eerder doet duurt het garen twee keer zo lang). Giet eventueel overtollig water af en laat iets afkoelen. Meng de linzen met de overige ingrediënten in een kom en jaag daar de staafmixer doorheen. Als er een mooi ‘deeg’ ontstaat kun je er balletjes van vormen. Ik geef ze meestal de vorm van aardappelkroketten. Zet de balletjes tien minuten op een schaal met bakpapier in de oven op zo’n 180 graden. Hou ze in de gaten: ze moeten stevig, maar niet te donker of droog worden.

Maak de yoghurt ook met alle ingrediënten in de staafmixer: mix eerst de helft van de yoghurt met de andere ingrediënten, zodat er een mooie egale saus ontstaat en roer er daarna de rest van de yoghurt doorheen, zodat de saus niet te dun wordt.

Papadums moet je eigenlijk frituren, maar ik gebruik een andere methode: ik smeer er met een kwast een laagje olie op en bak ze in de oven op zo’n 160 graden. Zorg dat ze elkaar niet aanraken. Blijf erbij, dan kunnen ze niet verbranden en dan zie je meteen wanneer ze goed zijn. 

Je kunt er natuurlijk ook meer maken voor erbij.

Leg de linzenballetjes op een schaal. Strooi er wat garam masala over en roer er kikkererwten doorheen. Giet de yoghurtsaus erover en garneer het met de koriander, granaatappelzaadjes en in stukjes gebroken papadums. 

Lekker met naan, en de rest van de yoghurtsaus. En met een glaasje Kingfisher.







Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen